TRG Imaging Shakespeare Road

Client

TRG Imaging

Location

209 Shakespeare Road
Milford
Auckland
New Zealand

Completion Date

December 2015

Located alongside North Shore Hospital, the completed TRG Imaging building represents a successful team effort by the project team in overcoming a number of site and town planning constraints to deliver a high quality medical imaging centre. Peddle Thorp provided full architectural services on the project, including the specialist medical fitout and interior design. Our client’s requirement for patient privacy and for limited daylight penetration throughout much of the facility drove the primary building concept; a simple box form, with repetitive articulated precast walls with wrapping much of the form, opening up one corner to the more public main street frontage and entry.

Three tenancy briefs created for TRG, its sister operation Auckland Breast Clinic and a separate surgical consultancy suggested that an additional 10% floor area was required, however planning controls and parking requirements ultimately limited the available+ building footprint. Peddle Thorp worked closely with TRG to optimise internal layouts to best cater for their functional workflows, resulting in a highly efficient and effective use of space that works well operationally.

The design vision for the facility included extensive planting, bringing the building to life through natural colours and seasonal change, expressing the cycle of life, regrowth and renewal. Once fully grown in and established this will transform the development. Precast concrete panels feature an abstract tree pattern, up which ivy will climb. Similarly, shade fins to the glass facades extend down to the ground in certain areas to allow interaction between built and natural environment to take place. The selection of varied silver and bronze colours references the elements of bark, leaves, and seasonal change.

AWARDS WON
2017 New Zealand Commercial Project Awards – Silver Award – Health
2016 Property Council NZ – Excellence

While the exterior design makes this building identifiable and unique, optimal working environment was achieved by careful layout arrangements to help movement of visitors and staff to become more efficient.

Miller Guirguis
Associate Director