Zurich House

Show project profileStart slideshow


About this Project

21 Queen Street experienced a dramatic transformation as it was extensively refurbished to become one of Auckland's premier office buildings.

Careful reuse of an existing 1973 concrete 14 storey structure enabled the design team to integrate the latest energy saving technology and sustainable materials. The result is a 'state of the art' office building conforming to the New Zealand Green Building Council's strict requirements for a five star as built rating.

With the addition of six new levels, a double height entrance foyer and public gallery, 100% fresh air chilled beam services; and space allocated for rain water harvesting tanks, cycle and foot commuter shower and changing facilities, recyclable material storage and collection; the design still achieves a 92% nett lettable area as a percentage of gross area maximising the commercial potential of the site.

Procured through an innovative 19 month construction programme, including integrated tenant fit-out options, the project has been recognised internationally as an exemplar of sustainable commercial building reuse and refurbishment.

Awards Won

  • 2011 Zerofootprint International Re-skinning Award - Joint Winner & honourable mention for Resource Efficiency: Commercial & Industrial Category
  • 2011 CCANZ - Overall Supreme Winner + Winner of Commercial Concrete Construction Category
  • 2011 NZIA - New Zealand Architecture Award Commercial + Sustainability
  • 2010 NZIA - Auckland Architecture Award Commercial + Sustainability

Details

Client AMP New Zealand Office Trust

Location 21 Queen Street
Auckland
New Zealand

Completion date September 2009


Design

Technique

Zurich 01 s
Zurich 02 s
Zurich 04 s
Zurich 07 s

"Downtown House" before the refurbishment

Zurich 08 s
Zurich 09 s

Jason-Huang.JPG
A transparent, green and shimmering glass box, transformed what was a heavy and dated office tower. By giving it a delicate yet lively presence, Zurich House provides an environmentally friendly and energy efficient built environment for its occupants.
Jason Huang
Registered Architect
Miller Guirguis
The building's form is sculptured to respond to its surroundings and maximising the iconic views of Auckland Harbour from the office floors.
Miller Guirguis
Associate Director

Technical Aspects – View more images and quotes on this project